torsdag 26. mars 2015

Siste dagen - avskjedsgalla

I dag begynte vi på skolen kl 9.00. Elevene gjorde ferdig plakatene og presenterte dem. Masse fine plakater som etterhvert vil bli lagt ut på bloggen når vi kommer til et sted det er mer fart over nettet. I kveld skal vi på avskjedsgalla. Hvordan det blir er vi spente på, men det får vi ikke skrevet om på bloggen før om noen dager. I morgen tidlig kl 05.30 reiser vi fra Lecce. Det blir trist, men godt også å komme hjem. Det har vært fire flotte fyrer å være på tur med. Takk skal deres ha! 










Sightseeing i Salento

Hele gjengen ble stappet inn i to busser i dag morges og vi har vært på sightseeing i hele dag. Først dro vi til Otarno. Der delte vi oss. Noen fikk en guided-tour i byen og resten dro med bussen for å besøke en skole i nærheten. En yrkesskole med restaurant- og matfag som serverte sine gjester te/kaffe og "hjemmelagede" retter fra skolen.

Regnet har øst og i perioder bøtta ned så de fleste valgte bussturen til denne skolen med restaurant- og matfag framfor å trasker rundt i øsende regnvær for å se på gamle kirker. Noen av oss valgte dette og fikk oppleve en katolsk messe fullstappet av offiserer fra aeronautica og carabineri. Otarno er nok å anbefale som feriested om sommeren. De av oss som hadde håpet på godvær og en tur på stranden lå det ikke til rette for i dag. Bussen kjørte videre og ned og under "hælen". Lengst øst i Italia der Adriaterhavet møter det Ioniske havet. Fantastisk - mye vind og fantastisk utsikt. Det ble en lang busstur. Noen av oss duppet av underveis. Det tar på å være sosialt på alerten døgnet rundt.

Sara har blitt begavet i hele dag. Klemmer, gaver, kort og sang fra  elvene og kollegaer fra inn og utland har drysset over henne i hele dag....en fødselsdag Sara sent vil glemme!

Eleven har spist middag hjemme med familiene sine og vært sammen med sine italienske og europeiske nye venner i kveld. 





tirsdag 24. mars 2015

Tirsdag - vi begynner å jobbe med prosjektet

Her er linken til Facebook gruppa One is too many. Det er en åpen gruppe og mange bilder blir lagt ut der. https://www.facebook.com/groups/oneistoomany/?ref=br_rs



Etter en festlig aften med mye god mat og underholdning var vi  på plass på skolen kl 8.30. Elevene ble delt i grupper og nasjonalitetene ble blandet. Oppdraget deres var å lage plakater til prosjektet.

Lærerne samlet seg et annet sted på skolen for å legge fram resultatene av spørreundersøkelsene vi hadde gjort på egen skole. Spørreundersøkelsen gikk i korte trekk ut på å finne ut hvor mange som hadde tenkt på å slutte på skolen og hvorfor, hvem de på en måte var og hvilke planer skolen hadde for å få elevene fra å tenke på å slutte. Skolene hadde fått svært forskjellige resultater. Hos noen hadde bare noen få tenkt på å slutte, men ingen hadde gjort det. Hos andre hadde mange ikke bare tenkt på det, men gjort alvor av det og sluttet.

Midt på dagen samlet vi oss og besøkte Rådhuset i Lecce. Ordføreren tok i mot oss i bystyresalen som var svært så lik bystyresalen i Oslo Rådhus.

Etterpå skiltes våre veier. Elevene forsvant med sine nye venner for å spise matpakken som vertsfamiliene hadde laget til dem og vi lærere gikk på restaurant. Vi fikk servert intet mindre enn et gourmetmåltid som bestod av fem retter. Til en svært rimelig penge takket være bekjentskapene til en av lærerne på den italienske skolen. Hjemme hadde vi ikke fått mer enn en hamburgermeny  på et litt mer avansert spisested enn Mcern for samme pris.

Man kan kanskje tenke at det er urettferdig at elevene må spise matpakke mens lærerne spiser på restaurant. Nå er ikke den matpakken disse gutta får av samme kaliber som den jeg sender med ungene mine på skolen hver dag. Denne er noe mer enn halvtørre brødskiver. Allikevel merker vi at læreren og ikke minst rektor har en annen status her. Vi lærere blir plassert på første rad både i skolesalen og når vi besøkte Rådhuset. Rektorene står enda høyere på rangstigen og ble kjørt til Rådhuset og plassert ved siden av Ordføreren oppe på podiet. Uvant for oss, men litt fint også å se at rektorer og lærere får litt symbolsk aktelse ved å bli plassert øverst og først.

På slutten av dagen i dag gikk vi en rundtur i byen. De italienske elevene var guidene våre og fortalte oss om de forskjellige minnesmerkene. De var veldig flinke.

Italia har klart å skape en Erasmus-klubb med over 100 elever. Dette har generert sosiale aktiviteter på kveldstid med grupper som danser, spiller teater og har band og synger. Alt dette har kommet i gang i kjølevannet av skolens deltakelse i Erasmus+ prosjektet High school Drop Out - one is too many. Alle disse elevene er i full sving med forskjellige oppgaver denne uken for å få arrangementet til å gå rundt.

I morgen skal vi på sightseeing hele dagen! Dessverre er det veldig dårlig nettforbindelse på dette hotellet så jeg får ikke lagt ut filmsnuttene som jeg har lovet. Noen bilder klarer jeg å legge ut.










Velkomst og presentasjon

Først og fremst har det vært en lang og begivenhetsrik dag. En ting er å fortelle hva vi har gjort. Det er lett. Noe annet blir det å beskrive hvordan vi har opplevd alt, det krever mer. Enkelt beskrevet så har det vært en fantastisk dag full av opplevelser og inntrykk.

Dagen startet med at vi ble ønsket velkommen med spesiallaget presentasjon med bilder fra Norge og Oslo til Ja, vi elsker. Fotografen ble tatt litt på senga og fikk filmet selv om hodet til rektoren fra Bulgaria er litt veien..

https://www.youtube.com/watch?v=NpkEDau2jqs

https://www.youtube.com/watch?v=NpkEDau2jqs



Så ble alle elevene og familiene presentert land for land. Italienerne ønsket oss velkommen på norsk. Deretter fikk vi sightseeing på skolen. Morsomt, spennende og interessant.

Deretter var alle elevene oppe og presenterte seg selv og viste fram filmene de hadde laget. Vårt bidrag til konkurransen ble nr. 2 !!! Italia vant.



https://youtu.be/SuKVXBY65F8




Så langt hadde det vært en lang dag. Gutta reiste hjem til familiene og slappet av et par timer før vi alle møttes igjen på skolen til velkomstfest. De italienske familiene hadde laget mat og det var underholdning, dans og fest.

En lang dag - i morgen blir filmsnutter og bilder lagt ut fra dagens begivenheter.

Bilder fra omvisningen på skolen:









søndag 22. mars 2015

Gutta på tur!

Vi kom oss opp av senga og ut av komfortsonen og var klare da taxien hentet oss kl 6.30 i morges. Alt har gått smertefritt. Vi hadde noen timer i Roma før flyet gikk videre til Brindisi. På den tiden rakk vi en tur inn til sentrum og fikk sett Colloseum og noen av guttene fikk kjøpt seg nye sko.




På flyplassen i Brindisi stod de italienske elevene sammen med familiene sine og ventet på oss. De hadde utstyrt seg med fargerike plakater med guttenes navn. Det var lett å  se hvem de skulle bo hos og vi følte oss veldig velkomne. Guttene ble med familiene hjem.


Her blir Sebastian møtt av familien han skal bo hos.


Lærerne bor på hotell. I morgen møtes vi på skolen. Da skal guttene presentere seg selv og filmen. De er godt forberedt og har jobbet mye med både prestasjonen og filmen hjemme før vi dro. Så dette blir moro!



tirsdag 17. mars 2015

ITALIA - Det første møtet mellom elevene - Snart er vi på vei!

Elevene har siden jul laget film om hva som kan skje hvis man dropper ut av skolen. Den er nesten ferdig og det mangler bare noen små justeringer. Denne filmen skal være med i filmkonkuransen i prosjektet. Filmen vil bli lagt ut her så fort den blir ferdig.

Det har vært veldig moro og lærerikt å jobbe med filmen. For meg som lærer, har det vært ekstra gøy å høre at latteren har stått i taket mens de holdt på med en skoleoppgave!

Vi reiser søndag 22.mars kl 8.45 fra Oslo Lufthavn Gardermoen. Vi møtes hos Sebastian kl 6.30 og tar drosje sammen.

Vi flyr til Roma og lander kl 11.55. Flyet videre til Brindisi går kl 17.05 og lander kl 18.15. På flyplassen i Brindisi blir vi møtt av de italienske elevene som gutta fra Norge skal bo hos og deres familier.

I Roma får vi fem timer og vi planlegger å ta toget inn til sentrum og kjenne på den romerske atmosfæren og spise italiensk is....og rekker vi det kan vi kanskje få sett Colloseum eller Peterskirken.

Husk pass! Ta med klær og skift til fem dager på tur i vårvær. Det er spådd ca 15 grader i Lecce. Dessverre regn den ene dagen....! Penklær til avskjedsmiddagen på torsdag.

Vi får et stramt program i Lecce og det er hardt arbeid - ikke noe slaraffenliv!

Her er ukas endelige program:
Elevene spiser i familiene og får "packed lunch" som vi vil kalle matpakke. Jeg tror vi her snakker om noe som er litt mer avansert enn våre brødskiver....Lærerne som ikke bor i familier må spise ute.

Saturday 21st 

Arrival of Portuguese team

Portuguese Partners will have a shuttle bus from Brindisi airport to the hotel  

Sunday 22nd

Arrivals. We will pick you up from the airport ( students and teachers)

Turkish partners will have a shuttle bus from Bari airport to the hotel

Portuguese team: free time 

20.30 Dinner at RISTORANTE MYOSOTIS for Greece, Norway, Bulgaria, England and Portugal.
 
Elevene spiser hos familiene sine. 

Monday 23rd

9.00-10.30 Welcome meeting at school. Introductions and icebreaking activities

10.30-11.00 Coffee break

11.00-12.30 Visit of school labs

12.30-13.30 Lunchtime: Light meal at Bar Antille

                                     Packed lunch at school for students

13.30-16.00  Project session: teachers and students

16.00-18.00 Guided walking tour of Lecce (Italian Students will be the guides)           

 18.00-19.30  Back to hotel                                                                             

  19.30- 22.30 Welcome dinner at school  :Typical dishes cooked  by our students’ parents and performances of Italian students  

Tuesday 24th
9.00 13.30 Project session (see the attached Project Session  program):

-      9.00-10.30   Teachers’ working session & Students' workshop 

-      10.30-11.00  Coffee Break

-      11.00-13.00  Teachers’ working session & Students' workshop 

Meeting the mayor at the Town Hall  (we still don’t know the time so the day programme might be changed)

13.30 Lunch in the restaurant LE TERRE ROSSE

free afternoon

 20.30 Pizza dinner at LA TORRE DI MERLINO 

Wednesday 25th :

9.00-18.00 teachers and students - all day excursion in the Salento area: Otranto, Santa Cesarea, Santa Maria di Leuca, Gallipoli ( teachers: free time for lunch; students will have packed lunch from families )

 20.30 Dinner in the restaurant in Lecce  BLU NOTTE 

Thursday  26th
9.00 13.30
Project session (see the attached Project Session  program):

-      9.00-10.30   Teachers’ working session & Students' workshop 

-      10.30-11.00  Coffee Break

-      11.00-13.00  Teachers’ and Students' working session

13.30 Lunch in the restaurant  OSTERIA DEGLI SPIRITI



 Free afternoon

 20.00 Gala Farewell Buffet Dinner and Certificates: teachers and students  at Dimora Storica TORRE DEL PARCO (you are advised to wear fine clothing)

 
Friday 27th -  Saturday 28th

Departures

We will arrange your transfer to the Airport by a private shuttle ( see “Budget” file for more details) from the hotel to Brindisi airport, if parents will not be able to take your students to the airport because it’s a working day, or by car if parents will.
 
PROSJEKTPROGRAMMET
I ukeprogrammet henvises det til "project session". Disse oppgavene er årsaken til at vi reiser til Italia. Vi skal jobbe sammen og lære å kjenne hverandre. Både elever og lærere. Vi har vært vårt prosjektprogram. I løpet av uka skal vi presentere oss for hverandre, kåre den beste kortfilmen og lage en poster i fellesskap.
 
Her er "project session"- programmet:
 
Monday 23rd
Project session:  teachers and students (13.30- 16.00) :
-      “ Being a student in my school “ students of each country will present their school experience .
-      They will introduce the video (students have to talk about how they feel in their school, if they have any problem or they can talk about a drop out from their school- reasons, how to help him/her etc., they can focus on some of the questions of the questionnaire (5 minutes presentation+ 5 min drop out film ).
-      Voting the best short film
Tuesday 24th
Project session:
 teachers (9.00-9.30) Teachers will observe the start of students’ workshop;
                (9.30-10.30) Teachers will talk about:
                                   - analysis of results of first questionnaire
                                   - dissemination ideas of the short film and the project poster
Students' workshop  (9.00- 10.30). Students will make posters of the project and they will work in groups.(different nationalities)
coffee break (10.30-11.00)
Project session- teachers (11.00-13.00)
-      analysis of the project activities carried out in each schools; 
-       Revision of the project and next steps
Students' workshop  (11.00- 13.0) making  posters of the project.

Thursday  26th
Project session- teachers
(9.000- 10.30) Talking about:
-      preparations for next meetings in England and Lithuania.
-      Project website and responsibilities of each country.
-      Twinspace.
students' workshop (9.000- 10.30): students prepare a short presentation about  their poster ( what it represents,  the message it conveys , how was working in the group).
 coffee break (10.30-11.00)

Project session- teachers and students (11.00-13.00): Presentations of posters and choice of the winner one by voting